مقاومت به انسولین سبب اختلال عملکرد میتوکندریها در مبتلایان به دیابت نوع 2 می شود

مقاومت به انسولین که در میان افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شایع است احتمالاً به اختلال عملکرد میتوکندریها مرتبط است. بر اساس نتایج کارهای تحقیقاتی دانشمندان دانشگاه  Cambridge اختلال عملکرد میتوکندریها می تواند عامل بروز مقاومت به انسولین باشد. این موضوع سالها است که ذهن دانشمندان را به خود معطوف کرده است، این موضوع که در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 اختلال عملکرد میتوکندریها وجود دارد از قبل کشف شده بود اما اینکه آیا این اختلالات عملکرد در میتوکندریها سبب مقاومت به انسولین می گردد یا یک عامل جانبی دیگر سبب اختلال عملکرد میتوکندریها و مقاومت به انسولین می گردد ناشناخته باقی مانده بود.

مطالعه ی این وضعیت کار دشواری بود زیرا در اکثر افراد مقاوم به انسولین، اختلال عملکرد میتوکندری وجود داشت و درکسانی که اختلال عملکرد میتوکندریها وجود داشت مقاومت به انسولین نیز ظاهر می شد.

بنابراین برای دانشمندان مشکل بود که تقدم آنها را تعیین کنند. اما بالاخره دانشمندان راه حلی برای بررسی این موضوع یافتند در این مطالعه که نتایج آن در مجله ی the journal of clinical investigation به چاپ رسید، دانشمندان افرادی را که به طور مادر زادی دچار نقص در گیرنده های انسولینی بودند مورد مطالعه قرار دادند. این رسپتورها حد واسط های انتقال دهنده ی تأثیرات انسولین هستند و اختلال در این رسپتورها موجب ایجاد مقاومت به این هورمون می گردد، درست همانند اتفاقی که در دیابت نوع 2 می افتد.

محققین به بررسی زمان ریکاوری فسفوکراتین در این افراد بعد از انجام ورزش پرداختند. در حقیقت با اندازه گیری  زمان ریکاوری میزان فعالیت میتوکندریهای ماهیچه ی اسکلتی سنجش می شود. در مقایسه با افراد سالم، افرادی که دچار جهشی در گیرنده های انسولینی خود بودند زمان ریکاوری طولانی تری داشتند.

این نتایج نشان داد که اختلال در پیام رسانی انسولین و مقاومت به انسولین سبب اختلال در عملکرد میتوکندریها می شود. این یافته ها نشان می دهد که چرا در برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تخریب این ارگانل داخل سلولی (میتوکندری) نیز وجود دارد.

بر اساس آزمایشات بیشتری که انجام شد، محققین دریافتند متابولیسم زمان خواب افراد مقاوم به انسولین بسیار سریعتر از افرادی است که به انسولین مقاوم نیستند. آنها فرض کردند که این موضوع به دلیل اختلال عملکرد میتوکندریها می باشد.

یافته های این تحقیق به متخصصین دیابت برای پاسخ به این سوال کمک کرد که در حقیقت مقاومت به انسولین سبب اختلال عملکرد میتوکندریها می شود.

علاوه بر عوارضی که به دلیل ابتلا به دیابت در افراد دیابتی بوجود می آید اختلال عملکرد میتوکندریها سبب ضعف ماهیچه ها ، اختلالات شنوایی و از دست دادن بینایی می شود که به سختی قابل درمان می باشند.

منبع: www.endocrineweb.com